Det tænker vi at du har, forventer at have eller håber på at have? Uanset svaret ér diversitet noget mange af os vi er opmærksomme på for vi taler enormt meget om det, vi læser artikler om det, laver store konferencer om det og deltager i workshops, der skal forbedre vores tilgang til det. 

Men er vi hundrede procent enige om hvad diversitet er? Og ved vi hvordan vi skal arbejde det med uden for konferencerummene eller workshoppens fire vægge? 

Lad os starte med det praktiske først – få de tørre facts på det rene, som man siger, og så kan vi slå hul på det mere bøvlede. 

Vi lever unægtelig i en tid hvor alt raser afsted – både som mennesker og som virksomheder. Derfor gør tidens demografiske og økonomiske udviklinger, diversitet til en afgørende del af vores evne til at opnå succes.  

Uden diversitet vil virksomheder fejle i at forstå sine brugere og kunder, udvide til nye markeder eller tiltrække den nødvendige, og hårdt eftertragtede, talentmasse. Diversitet spiller på alle måder en afgørende rolle for virksomheders evne til at performe, drive væksten, skabe innovative løsninger og sikre en bæredygtig konkurrenceevne. Råt for usødet. Sådan! Men var det, dét? Ikke helt … 

DIVERSITET ER IKKE EN ‘ONE SIZE FITS ALL’ 

Som overskriften lyder, er diversitet (måske heldigvis?) ikke en ‘one size fits all’, der i sig selv bærer den forgyldte løsning til hvordan virksomheder skaber værdi. I dette indlæg går vi så langt som at sige, at diversitet kan være direkte skadeligt for forretningen, hvis ikke der medfølger en inkluderende kultur. Og så det er nu, at det bliver lidt bøvlet.  

Sagen er, at vi kan være nok så forskellige – vi måske rekruttere os til mere diversitet men hvis vi ikke ved hvordan vi gør forskellighederne til en del af virksomhedens processer, teamarbejde og miljø, har det en kontraproduktiv effekt på virksomhedernes evne til at performe og vækste.  

Manglende inklusionsindsatser har ydermere en effekt på virksomheders evne til at fastholde talent og drive innovative teams. 

Hvorfor? Fordi ingen vil være “the odd man/woman out”. Frygten for eksklusion og manglende sikkerhed i at kunne udtrykke holdninger og værdier, er alle konsekvenser af en fraværende inkluderende kultur.  

F.eks. vidste du at følelsen af social eksklusion aktiverer samme center i hjernen som fysisk smerte?

Diversitet altså være alle de forskellige egenskaber og værdier, vi som individer bringer ind i et fællesskab, hvor inklusion er en virksomheds bestræbelser på at sikre at individet føler sig accepteret og værdsat. Lidt oversat: Diversitet er “hvilket” og “hvem”. Inklusion er virksomhedernes “hvordan”. 

Diversitet & Inklusion: Det uadskillelige makkerpar! Ligesom, Starsky & Hutch, Batman & Robin, Thelma & Louise, peanut butter og syltetøj … Du forstår.  

SIGER DU, “JEG ER ANDERLEDES FRA DIG?”  ELLER “JEG ER ANDERLEDES, LIGESOM DIG”? 

Diversitet er dette enorme, komplekse felt som kræver en del strategisk vilje for at kunne skabe den værdi, vi ofte ser besunget. Diversitet kan betragtes som uendeligt dynamisk og begrebet har altså udviklet sig fra blot at rumme de seks diversitetsfaktorer vi hidtil har arbejdet ud fra: Etnicitet, religion, alder, handicap, køn og seksualitet. 

Diversitet er det hele menneske, nærmest som et løg med alle sine fine lag, som vi må igennem for at komme ind til midten.  

Virksomheder må finde måder og processer der skaber en kultur som inkluderer og inkorporerer dette hele, dynamiske menneske.

Vi behøver vist ikke pensle det mere ud, da det efterhånden er klart. Inklusion er en afgørende hvis man vil have det hele menneske med og høste diversitetens værdiskabende frugter.

Inklusion er med andre ord, redskabet der muliggør potentialet i diversiteten.

Hvis du vil vide mere om hvordan du og din virksomhed kan kickstarte jeres inklusionsindsatser og indfri potentialet i diversiteten, så tjek vores foredrag og workshops ud. Vi er altid klar til at skræddersy et foredrag, eller workshop, der passer jeres behov.

VIL DU VIDE MERE OM DIVERSITET & INKLUSION?

Så er der godt nyt! Du kan hente vores e-bog om netop dette, kvit og frit. Det eneste du skal gøre er at klikke på den blå knap og udfylde formen. Så sørger vi for at den flyver ind i din indbakke med et samme.