Vejen til det første job er belagt med udvikling, tvivl og overraskelser. Vi prøvede at få det hele med, da vi, en solrig fredag morgen, satte os med Nanna Lystbæk Vinther, for at høre om hendes vej til det første job. Nanna var deltager i High Potentials, hvor hun i 3 måneder arbejdede på en case for Systime. Det resulterede i et job i virksomheden og et nyt kapitel på arbejdsmarkedet.  

Vil du fortælle os lidt om din uddannelsesbaggrund og hvad du har lavet før LEAD THE TALENT? 

Jeg har en bachelor i Nordisk sprog og litteratur og en kandidat i Journalistik. Inden LEAD THE TALENT søgte jeg arbejde, så jeg kom rimelig meget ind på High Potentials-forløbet direkte fra universitetet. 
 

Både i løbet af, og efter, din uddannelse, hvilke tanker havde du så gjort dig om hvor du ønskede at ende, og hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med? 

Bag min uddannelse er en stor passion for sprog, kommunikation og digitale medier. Det er selvfølgelig også det område, jeg gerne vil arbejde med. Så jeg er på alle måder endt på den rette hylde med stillingen som kommunikationsleder hos Systime.

Du nævnte før, at du kom ind til High Potentials fra universitetet. Hvordan vil du selv beskrive den overgang fra uddannelse til arbejdsmarked? 

Jeg synes den var hård. Det er generelt en stressende situation at være jobsøgende. Men det er også at indse, at selvom man har lagt enormt meget i sin uddannelse, er det ikke sikkert at man kommer til at arbejde inden for ens fagområde.

Så der er en stor uvished forbundet med den overgang, og det kan være svært at fastholde opfattelsen af, at man kan skabe værdi for en virksomhed, fordi konkurrencen om jobbene er benhård.

Synes du, at der er nogle muligheder i det også? 

Der er selvfølgelig nogle muligheder for at prøve kræfter med erhvervslivet inden man får et fast arbejde, f.eks. gennem programmer som LEAD THE TALENT High Potentials. Der er forskellige muligheder for at kvalificere sig på den ene eller den anden måde, men det kan være svært at navigere i hvad der giver mest mening for én selv.

Hvad gjorde at du tilmelde dig High Potentials, foruden at du selvfølgelig var jobsøgende?

Jeg kendte til programmet, men var egentlig lidt usikker på, om det overhovedet var noget for mig. Så læste jeg om de forskellige cases og opdagede, at der var op til flere, hvor jeg synes, at jeg havde noget at bidrage med og kunne se mig selv.

En anden grund til, at jeg tilmeldte mig LEAD THE TALENT High Potentials var, at perioden var på hele tre måneder, at man arbejder i teams, og man fordyber sig i en case.

Hvilket element i programmet gav mest mening for dig?  

Det, der gav mest mening for mig var case- og teamarbejdet hos virksomheden.

Jeg synes, at man lærer rigtig meget om sin egen faglighed, når man kommer ud i et team. På studiet bliver ens faglighed lidt en selvfølge, men i et team, hvor alle har forskellige baggrunde, bliver den tydelig. Det giver et lidt bredere perspektiv på både ens egen og andres faglighed.

Casearbejdet giver mulighed for at få noget af den erfaring, som ofte efterspørges, og så er det en helt ekstraordinær mulighed for at blive del af en virksomhed.  

Er der noget specifikt, man kan lære af at arbejde caseorienteret?

Ja, man lærer at arbejde med alle dele af et projekt – man er med hele vejen. Fra dataindsamling til analyse, udvikling og eksekvering. Man er med ind over alle områder, og det er super fedt!

Hvis du kommer i en virksomhedspraktik, kunne jeg forestille mig, at du i højere grad får ét specifikt område at beskæftige dig med. Her kommer man rundt om processen. Det har åbnet mine øjne for, at jeg kan bidrage til områder, jeg slet ikke vidste på forhånd.

 

Vil du sige, at du har gjort dig en udvikling i løbet af de tre måneder og hvis ja, kan du så sætte ord på, hvad det har indebåret?  

Ja, da jeg trådte ind i LEAD THE TALENT High Potentials, lagde jeg frustrationerne og følelsen af at være jobsøgende bag mig.

Min udvikling kom nok mest til udtryk i min selvopfattelse som nyuddannet. Jeg begyndte at tro mere på mig selv og mine kompetencer – og jeg blev generelt bare mere glad.

Nu fik du jo job i din casevirksomhed. Kan du fortælle lidt om din vej til jobbet hos Systime? 

Ja, altså da vi arbejdede på vores case, slog Systime en stilling op, som virkelig var en drømmestilling for mig. Jeg var slet ikke i tvivl om, at jeg skulle søge den. Det var en kæmpe fordel, synes jeg, at jeg sad i huset, kendte afdelingerne og vidste præcist, hvem jeg skulle tage fat i for at høre mere om stillingen.

Når man skriver flere ansøgninger, kan det godt være svært at sætte sig 110 % ind i hver eneste virksomhed og gennemskue, hvordan man kan spille ind i arbejdet. Det er selvfølgelig meget nemmere, når man sidder hos virksomheden til dagligt, som jeg gjorde hos Systime.

Hvad tænker du om den måde at finde job på? Kombinationen af High Potential-programmets dele, hvor man, bl.a. investerer tre måneder i sin egen og virksomhedens udvikling.

Jeg har mest søgt opslåede stillinger. Men det kan godt være svært at trænge igennem, når der er flere hundrede ansøgere.

Så for mig, har det været det mest optimale, jeg har gjort i min jobsøgning. Jeg har jo også fået et job hos min casevirksomhed, og det er jeg virkelig lykkelig for! Jeg føler mig allerede hjemme på min nye arbejdsplads, og jeg er ikke engang begyndt endnu.

Men selvom jeg ikke havde fået job, kunne jeg stadig tage sindssygt meget med – både fra Systime og LEAD THE TALENT High Potentials.

Fordi programmet er over en lang periode, får man en erfaring med, som er efterspurgt hos en del virksomheder.

Hvilke råd vil du give til andre jobsøgende?

Mit råd, ved jeg godt, bliver en anelse cheesy … men det er selvfølgelig: Tilmeld jer LEAD THE TALENT High Potentials. Jeg har været så glad for at være med. Det er uden tvivl det bedste, jeg har gjort for mig selv i den periode, jeg har været jobsøgende. Det giver bare mening på så mange måder. Og nu sidder jeg tre måneder senere i et job, som på alle måder er mit drømmejob.                 

OM NANNA LYSTBÆK VINTHER

Nanna har en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur samt en kandidat i Journalistik.

Hun var deltager på talentudviklingsprogrammet, High Potentials og arbejder i dag som Kommunikationsleder hos Systime.

LYDER HIGH POTENTIALS SOM NOGET FOR DIG?