Som nyuddannet står man ofte på lidt gyngende grund. Man har lige sprunget universitetsboblen og stifter bekendtskab med verden udenfor bøgerne, teorierne og den lidt sure, men dog billige, kantinekaffe.  

Selvom kantinekaffen i bedste forstand stadig eksisterer i krogene på arbejdsmarkedet, kan sparring og vejledning være en kærkommen hjælpende hånd når man står foran opgaven at lande sit første job.  

Du har sten sikkert erfaring med at have en vejleder fra universitet og fandt denne sparring givtig og fagligt udfordrende. En mentor kan være denne vejleder og guide, som giver dig meget og mere end faglig sparring. 

Mentor kan nemlig rykke dig og vise dig sider af dig selv, du måske ikke var klar over før.  

 

NOK SNAK. NU GIVER VI ORDET TIL KONSULENTEN

 

LEAD THE TALENTs dygtige konsulent, Stefan Hansson, der arbejder med mentorskaber og –rekruttering, giver dig sine 3 bedste råd til, hvordan du som mentee får mest ud af dine mentorskaber.  

 

1) Forventningsafstem. Og hold det realistisk.

Inden et mentor-mentee-forhold for alvor går i gang er det vigtigt at du og din mentor diskuterer jeres forventninger til hinanden og til relationen. 

For eksempel, hvilke områder er det, du gerne vil arbejde med og have hjælp til eller, hvordan i praktisk afvikler jeres møder. 

Som forholdet vokser, eller hvis omstændigheder skifter, kan forventninger og ønsker forandres – tag derfor en snak løbende, hvis noget ændrer sig. 

Opsummering: 

  • Klarlæg med dig selv inden mødet, hvad det er, du ønsker mest hjælp til 
  • Styr relationen mod det du ønsker mest hjælp til 
  • Vær opmærksom på at dine præferencer kan skifte sig og sørg for at koordinere dette med din mentor
2) Være aktiv – ikke passiv i relationen.

Når du er i et mentorforhold er det din opgave at definere dine mål, søge sparring, lytte til rådene og forstærke relationen til din mentor. Du skal være indstillet på, at investere mere tid i forholdet end din mentor gør! 

Mentorens rolle er at støtte din udvikling, men du skal være primus motor for din egen udvikling. 

Opsummering: 

  • Vær altid forberedt til mødet 
  • Søg feedback på dit arbejde/dine opgaver
3) Lyt til din mentors råd, men lyt også til dig selv

I din relation med din mentor skal du ikke være bange for at være uenig. Udtryk endelig din uenighed, da diskussionen vil give mere værdi end din tavshed. Vær dog altid nysgerrig, lyttende og respektfuld. Det du udviser, er også det du får tilbage.  

Din mentorrelation kan blive et vigtigt springbræt for dig – hvis ikke nu, så længere fremme i din karriere. 

Opsummering:

  • Vær åben og nysgerrig på de råd der gives  
  • Vær ærlig omkring hvad du tænker 

 

VI SLUTTER LIGE MED EN ‘NICE TO KNOW’ 

 

På vores talentudviklingsprogram High Potentials vil du få en mentor, der vil fungere som en uvurderlig sparringspartner. 

LEAD THE TALENT vil foretage matchet mellem dig og din mentor på baggrund af din uddannelse, erfaring og karriereønsker/det, du brænder for. 

Formålet med mentorforløbet er at sikre, at du får den støtte, der skal til for at du kan nå dine mål i fremtiden med særlig fokus på jobmuligheder og personlig/faglig udvikling.