Jesper Rønnow, tidligere Senior Advisor hos Qvartz, nuværende Sekretariatschef ved EVU og erfaren mentor, giver dig 3 skarpe råd til hvordan du bedst kan synliggøre dig selv som jobsøgende akademiker.  

Jesper Rønnow er velbevandret i netværksarrangementer og mentorskaber, særligt for nyuddannede akademikere. Og han er ikke bange for at prikke lidt til arbejdsgiverne med skarpe spørgsmål, for som han selv skriver:

“Hvorfor tage en medarbejder med erfaring, når du kan få en uden?”

1) Skab en selvfortælling der sidder lige i skabet! 

Det kan være svært, men det er afgørende at blive skarp på, hvad du gerne vil, hvad du er dygtig til og hvad du brænder for at udvikle dig indenfor. Det er simpelthen lettere for potentielle arbejdsgivere og netværk at vise hvem du er og hvad du står for, når du selv er skarp på det.  

Du skal med andre ord blive skarp på dit why gennem en kort og klar fortælling. Når den er lige i skabet er det afgørende at gøre verden bekendt med den – lad andre høre den! Bred den ud og del dig selv og dit why med andre.  

Dette første råd leder os naturligt videre til næste: 

2) Ræk ud til andre mennesker så du sikrer din synlighed

Det kan muligvis virke banalt, men netværk og muligheder er over alt – og særligt der hvor vi måske ikke ville forvente det. Så kom ud og tal med andre mennesker. Dyrk dit netværk, gå til konferencer og (morgen)seminarer, hvor du kan blive klogere på andres viden og erfaring; og berige andre med din viden.  

Alle kan vel altid drikke en kop kaffe, kan de ikke? Jo!  

Så fyld din kalender med kaffeaftaler og skab adgang til mennesker, som kan inspirere dig i forhold til hvad du kunne tænke dig i dit arbejdsliv, hvordan du kan finpudse din profil eller måske give dig nye indspark ift. branding af dig selv.  

3) Find en solid sparringspartner i en mentor

Som stor fortaler for mentorskaber, slår Jesper Rønnow et slag for at man som nyuddannet akademiker finder en mentor, eller en inspirerende skikkelse, som selv har en del erfaring med sig i bagagen. Mentoren kan give dig uvurderlig, konstruktiv støtte i de op- og nedture der er i jobsøgningsprocessen. Her tænkes der ikke specifikt på de udfordringer systemet kan tilbyde, men nærmere: en sparring fra en mentor med en del arbejdsmarkedserfaring, som kan supplere dig med viden, når du endnu har mange år til at slå dine egne folder.  

Det kan være du mangler nye, friske øjne på dit CV, mangler sparring op til din første samtale eller gerne vil finde en mentor til at blive sikker i din selvfortælling, som råd nr. 1 fortæller.

 

(Psst! Fik vi fortalt at du får en mentor som deltager på High Potentials?)